Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to ciekawa propozycja na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Jeśli więc znudziły ci się kluski czy kopytka, to te placki będą wspaniałym urozmaiceniem. Nutka pikantnego smaku sera i czosnku sprawiają, że ten smak przez długo ci się nie znudzi.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki możesz ugotować na świeżo lub użyć resztek, na przykład z wczorajszego obiadu. Zrób z nich puree: podgrzej w mikrofalówce i dodaj śmietanę oraz masło. Tłuczkiem do ziemniaków ubij je na gładką masę.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj.
W misce umieść: puree, cebulę, natkę, ser, mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Nakładaj placki łyżką na grubość ok. 1-1,5 cm. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków odkładaj na papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu, posypane siekanym szczypiorkiem.