Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki jogurtowe z jabłkami to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić danie obiadowe. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci!
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 1043
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 123
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 1043
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 123
Składniki
Wymieszaj w misce jajka z jogurtem i cukrem waniliowym. Kiedy składniki się połączą, dodaj do nich roztopione masło. Zamieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto (tak, by nie miało grudek). Odstaw je na około 20 minut.
Wymieszaj cukier z cynamonem. Obierz jabłka. Przekrój je na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój na dość cienkie plasterki. Oprósz każdy plasterek cukrem z cynamonem.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) niewielką ilość masła klarowanego. Nałóż kilka porcji ciasta (po około 2 łyżki) w dość dużych odstępach (placki będą rosły w czasie smażenia). Po chwili na każdą porcję ciasta połóż po 2-3 plasterki jabłka. Powinny zatopić się w półpłynnym jeszcze cieście.
Kiedy placuszki usmażą się na złocisto z jednej strony (po około minucie), obróć je na drugą stronę i smaż podobną ilość czasu. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj na patelnię nieco masła do usmażenia kolejnej porcji placków.
Placki podawaj na ciepło lub na zimno, oprószone przesianym przez sitko cukrem pudrem.