Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek lotaryński z boczkiem"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1783
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2710
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1783
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2710
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
1. Mąkę z masłem posiekać. Dodać żółtko, sól, wodę i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C).
Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko przestudzić. Jajka rozbić i roztrzepać w misce. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kawałki boczku, znów wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Masę śmietanową wylać na podpieczone ciasto, posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie ładnie zrumieniony. Udekorować listkami bazylii.Źródło: Twoje Imperium