Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z serowym rantem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24493
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24493
Składniki
Drożdże mieszam z 2 łyżkami wody, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Potem łączę z mąką, olejem, solą, ziołami i zagniatam elastyczne ciasto. Przykrywam je i odstawiam, by podwoiło objętość.
Mozzarellę osączam z zalewy. Pieczarki kroję w plastry, duszę na maśle, oprószam solą i ziołami.
Ciasto wałkuję na placek większy od formy. Natłuszczam ją i wykładam ciastem. Mozzarellę układam wokół jego brzegów. Zawijam je do środka, przykrywając mozzarellę. Ciasto nakłuwam, pozostawiam, by podrosło i podpiekam 10 min w temp. 175oC. Środek ciasta smaruję keczupem z czosnkiem, układam pieczarki, wędlinę, posypuję startym serem. Piekę ok. 25 min, aż ciasto się zrumieni.
50 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 2-4 porcje.Źródło: Kobieta i życie