Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne tarteletki nadziewane cebulą i porami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Obie mąki na ciasto oraz szczyptę soli wsypuję do miski. Dodaję pokrojone masło. Ugniatam, aż powstaną grudki.
Dodaję wtedy 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrabiam ciasto. Formuję kulę, owijam ją folią, chowam na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję, kroję na 12 kawałków i wylepiam nimi natłuszczone foremki do tarteletek.
Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę 15 min w 180 st. na złocisty kolor. Studzę.
Cebule obieram, por czyszczę, płuczę. Warzywa siekam, duszę na 2 łyżkach masła, przyprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam do kruchych spodów.
Jajka miksuję ze śmietaną, przyprawiam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polewam farsz. Zapiekam 10 min w 180 st. Posypuję płatkami suszonej papryki i listkami natki.
Sztuka zawiera ok. 380 kcal
Kosztuje ok. 1,50 zł
ok. 70 minŹródło: Tina