Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne filety z kurczaka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24481
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24481
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać (ewentualnie dobrze wyszorować) i posiekać. Papryczkę chili rozciąć, usunąć pestki, strączek opłukać i drobniutko pokroić. Mięso natrzeć czosnkiem i imbirem, posypać chili. Włożyć do lodówki na godzinę.
Pory oczyść, naciąć, dobrze umyć i pokroić na kawałeczki. W brytfance albo garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Obsmażyć na nim mięso z obu stron. Zdjąć z ognia, posypać solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia filetów poddusić pory. Wymieszać je z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz 350 ml wody. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tym filety.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. W czasie pieczenia smarować mięso napojem typu „cola”. Gotowe danie udekorować tymiankiem. Podawać np. z ryżem i kwaśną śmietaną.Źródło: Życie na gorąco