Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigoły to świętokrzyskie kluski ziemniaczane z bogatym farszem z kapusty kiszonej, grzybów leśnych, cebuli i kaszą jęczmienną.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8927
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 287
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2923
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8927
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 287
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2923
Składniki
Najpierw przygotuj farsz. Zamocz grzyby w szklance wody, aby zmiękły. Kapustę przełóż na deskę do krojenia i poszatkuj. Przełóż do rondelka, zalej wodą, aby w całości ją zakryć. Posól, popieprz. Dodaj liść laurowy. Zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, pokrój drobno i dodaj do kapusty. Gotuj dalej przez 20 minut.
W tym czasie obierz cebule, posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kaszę zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Kapustę z grzybami odsącz. Jeśli farsz ma duże kawałki, możesz go teraz zmielić, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj z cebulą, kaszą i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Teraz podziel ziemniaki na dwie części: 1 kg i 2 kg. Pierwszą z nich obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia. Wtedy zmiel lub przepuść przez praskę do dużej miski. Drugą część obierz i zetrzyj na tarce. Zostaw tak na kilka minut. Następie odcedź ziemniaki i dodaj je do ugotowanej części. Dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Zbierz też powstałą na dnie skrobię, dołóż do pozostałych składników. Dopraw pieprzem. Dokładnie wyrób masę rękoma.
Nałóż sporą łyżkę masy na dłonie. Delikatnie ją rozpłaszcz. Nałóż farsz i zlep w kulkę.
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Dodawaj partiami pigoły i gotuj około 12-15 minut na małej mocy palnika.