Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g półtłustego białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • masło do polania
  • orzechy do posypania
  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.

  2. Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto.

  3. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 03 grudnia 2018
Lubię takie pierogi :)
Konto usunięte 12 marca 2019
Aż chce się jeść :).
Składniki
  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g półtłustego białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • masło do polania
  • orzechy do posypania
  • kiełki rzodkiewki
Składniki