Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia tuż tuż, więc jeszcze jeden przepis, który możecie wykorzystać w najbliższym czasie. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )
W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu. Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym