Udka gotujemy 30 min , ja zrobiłam na nich rosół , można tak samo postąpić w przypadku innej zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w plastry.
Następnie podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do kurczaka , pokrojoną w plastry cebulę i dwie łyżki majonezu oraz łyżkę oliwy z oliwek, wszystko delikatnie ze sobą mieszamy .
Dodajemy nasze udka, układamy je tak, by w miarę możliwości ziemniaki nie były schowane.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika przekładamy naczynie i zapiekamy 45 min z funkcją góra - dół. Ostatnie 15 minut możemy piec z funkcją termoobiegu, wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)