Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paella z owocami morza"
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2949
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 301
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2949
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 301
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Składniki
Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć krewetki z pancerzami, smaż po 1 min z każdej strony (aż zmienią kolor z szarego na różowy). Zdejmij z patelni, odłóż (będą potrzebne do dekoracji). Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj rozgnieciony pomidor, paprykę oraz zielony groszek. Smaż, mieszając, 5-7 min. Następnie dodaj ryż, smaż mieszając około 3 minut. Wlej wino z szafranem, a kiedy ryż wchłonie wino, wlej gorący bulion (ryż powinien być w całości zakryty).
Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia 8-10 minut, nie mieszając i nie potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodaj kalmary oraz krewetki królewskie, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż małże oraz przesmażone krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry), zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 7 min. Patelnię zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem ok. 10 minut.
50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie