Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśnikowe rożki z kremowym serkiem i pomarańczą"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 97
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 97
Składniki
ok. 35 minut • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 • Przepis na 4 porcje
Masło rozpuść i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj mleko, jajka, sól, przestudzone masło i miksuj. Dolewaj tyle schłodzonej wody mineralnej, żeby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut.
Patelnię z cienkim dnem i niskim brzegiem, najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, rozgrzej (ale nie maksymalnie). Przed wlaniem pierwszej porcji ciasta cieniutko posmaruj patelnię olejem, potem już nie trzeba. Smaż naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Na patelnię wlej 2 łyżki wody, łyżkę cukru i obsmaż szybko w syropie pomarańcze.
Naleśniki posmaruj cienko serkiem, dołóż cząstki pomarańczy i zwiń w rożki.
Podawaj po dwa naleśniki na porcję. Na talerze dołóż cząstki pomarańczy. Oprósz wszystko cukrem pudrem i posyp smażoną skórką.
! Zamiast serka warto użyć kremu czekoladowego (może być nutella).Źródło: Kobieta i życie