Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne tradycyjne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem śliwki suszonej wędzonej podane z ziemniakami i sosem koperkowym.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Składniki
Bułkę /może być kilkudniowa/ zalewamy bulionem i odstawiamy na kwadrans. Mięso mielone przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekane śliwki i natkę pietruszki, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz odciśniętą z nadmiaru bulionu bułkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Sos:w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy mieszając by się nie przypaliła. Następnie /energicznie mieszając/ wlewamy porcjami bulion. Bulionu wlewamy tyle by uzyskać jednolity sos o odpowiedniej/ulubionej gęstości. Dodajemy koperek, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mielone z śliwką wędzoną podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi przygotowanym sosem koperkowym.