Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzmi jak z wystawy u jubilera! Ale na taki własnie zielono - "drogocenny" obiad miałem dzisiaj ochotę... A robiłem z tego, co znalazłem w domu ;)
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Składniki
Do rondla wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać i na gorący wrzucić 6 brykietów szpinaku, do tego dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Zasmażać do całkowitego odparowania wody.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie (masa musi być pikantna) oraz 3/4 przygotowanego wcześniej szpinaku. Wymieszać. Uformować medaliony wielkości dłoni, opanierować w tartej bułce i usmażyć na złoto na rozgrzanej mocno oliwie. Przełożyć z patelni do rondla - przykryć, żeby nie wystygło. (Mnie z takiej porcji wyszło 12 sztuk).
Do garnka lub miski wsypać kuskus (szklanka, to mniej więcej porcja na 3 osoby) i dodać rodzynki oraz garam masala (jeśli nie ma - ewentualnie ćwierć łyżeczki przyprawy do pierników), zalać bulionem (z kostki) - pół centymetra powyżej kaszy, gdy wchlonie płyn - dodać resztę szpinaku i energicznie wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło, zasypać mąką i przygotować zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną (można dodać odrobinę wody, jeśli będzie za gęste). Wlać syrop miętowy oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Można dodać posiekaną gałązkę mięty (jeśli ktoś dysponuje).
Z kaszy formować kopczyki (najlepiej we filiżance), polać sosem miętowym, do tego kłaść po 2, 3 medaliony na osobę. Smacznego!!!
Nieco wyrafinowane w smaku, ale wygląda efektownie i smakuje oryginalnie. Polecam. PS. Mój 4 i pół - latek wrąbał niezłą porcję, więc chyba nie najgorsze :)