Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe wstążki z klopsikami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 84
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1687
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 84
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1687
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Składniki
Mięso mielone przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dosyp tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrób. Następnie uformuj z niej małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane klopsiki. Smaż je 5 minut. Często mieszaj, by mięsne kuleczki ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.
Marchewki obierz, opłucz, potnij na podłużne, cienkie paski (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Fenkuł oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, potem potnij w cieniutkie półplasterki. Gałązki koperku odłóż do dekoracji. W garnku zagotuj posoloną wodę.
Do wrzątku wrzuć makaron, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Pokrojone warzywa wrzuć do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania.
Tłuszcz ze smażenia klopsików wymieszaj z bulionem. Dodaj serek i musztardę. Sos gotuj 3 minuty. Dołóż pomidorki. Gotuj jeszcze chwilę.
Przypraw solą oraz pieprzem. Makaron z warzywami odcedź, wymieszaj z sosem i klopsikami. Udekoruj odłożonymi gałązkami koperku.
ok. 35 minut
porcja ok. 650 kcalŹródło: Tina