Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami

Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pełen smaków obiad w niecałe pół godziny. Słona szynka i słodkie suszone pomidory idealnie się komponują.

Składniki

  • Makaron świderki (u mnie razowe) - 200g
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 duże plastry
  • Pieczarki - 600g
  • Cebula - 2 szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plasterków
  • Papryka - 1 szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy (u mnie ciemny) - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na patelni, na odrobinie oleju, lub nawet bez, smażymy szynkę pokrojoną na małe plasterki. Kiedy będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, zdejmujemy z patelni.
    Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy na oleju ok 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 3 minuty, często mieszając. Na końcu dodajemy makaron, szynkę i doprawiamy do smaku pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 października
Pyszności :)
Składniki
  • Makaron świderki (u mnie razowe) - 200g
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 duże plastry
  • Pieczarki - 600g
  • Cebula - 2 szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plasterków
  • Papryka - 1 szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy (u mnie ciemny) - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
Składniki