Makaron z pesto z bazylii

Makaron z pesto z bazylii
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

Składniki

  • Świeże liście bazylii 2 szklanki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 3 łyżki
  • Orzeszki pinii 2 łyżki
  • Ser pecorino 50 g
  • Sól 1 szczypta
  • Młotkowany pieprz 1 szczypta
  • Makaron spaghetti 200 g

Przygotowanie

  1. Orzeszki umieścić na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu na złoto około 2 minuty.

  2. W kielichu blendera zmiksować liście bazylii, starty ser pecorino, prażone orzechy, czosnek, sól i pieprz. W trakcie miksowania dodać oliwę i dalej miksować.

  3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Ciepły makaron wymieszać z pesto, podawać z serem pecorino i świeżymi listkami bazylii.

https://www.interia.tv/embed-video?id=2173208

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 11 sierpnia 2017
Uwielbiam <3
bellamozzarella 16 sierpnia 2017
Kocham <3 po prostu<3
Maudie 03 stycznia 2018
Uwielbiam pesto z bazylii:) Makaronik z takim pesto to poezja smaków!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Świeże liście bazylii 2 szklanki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 3 łyżki
  • Orzeszki pinii 2 łyżki
  • Ser pecorino 50 g
  • Sól 1 szczypta
  • Młotkowany pieprz 1 szczypta
  • Makaron spaghetti 200 g
Składniki