Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten makaron na rodzinny obiad lub kolację. Jeśli jesteś fanem pomidorów, dodaj także surowe pomidory koktajlowe, które podkręcą soczystość tej potrawy.
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6750
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6750
Składniki
Wrzuć orzechy pini na patelnię i podsmaż krótko, by stały się rumiane. Często mieszaj patelnią podczas smażenia. Następnie pozwól orzechom ostygnąć i wrzuć je do kielicha blendera. Dorzuć bazylię, czosnek, wodę, sól i oliwę. Zblenduj pesto na gładki, klarowny mus. Jeśli pesto bardziej przypomina pastę, dolej więcej wody lub oliwy, a jeśli jest zbyt rzadkie – dosyp więcej orzechów albo dodaj bazylii. Pokrój suszone pomidory w paski.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy z suszonych pomidorów, by makaron nie sklejał się podczas przygotowywania reszty dania. Przełóż makaron z powrotem do garnka, dodaj pesto oraz suszone pomidory i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wykładaj porcję makaronu na talerze, udekoruj startym parmezanem, listkami bazylii i posyp pozostawionymi orzechami pini.