Chrupiąca dymka dodatek do wszystkiego

Chrupiąca dymka dodatek do wszystkiego
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kanapek. Polecam.

Składniki

  • dymni ok. 10 sztuk
  • olej rzepakowy
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • ew, sól

Przygotowanie

  1. Dymni opłukać, osuszyć.
    Białe części bez szczypiorku pokroić w cienkie plasterki, oprószyć mąką ziemniaczaną.
    Na patelni rozgrzać olej, powinno być go tyle żeby pokrył dymkę.
    Dymkę przełożyć na patelnię i smażyć na sporym ogniu mieszając.
    Usmażoną i chrupiącą dymkę przelać na sitko, potem wyłożyć na ręcznik papierowy dla pozbycia się pozostałego tłuszczu.
    Ja dzisiaj użyłam dymki do kanapki z słonym twarogiem sałatkowo-kanapkowym, więc dymki nie soliłam.
    Jeśli używamy dymkę do ziemniaków lub kopytek wtedy po usmażeniu możemy ją posolić.

Składniki
  • dymni ok. 10 sztuk
  • olej rzepakowy
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • ew, sól
Składniki