Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z morszczukiem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odsącz. Przełóż kluski do miski, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj.
Ryby pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj ryby, wlej pół szklanki gorącej wody. Nakryj naczynie, duś około 20 minut. Przypraw solą, pieprzem.
Śmietanę roztrzep z żółtkiem, wsyp szczyptę przyprawy. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Włóż połowę makaronu, potem ryby, nakryj resztą makaronu. Polej sosem śmietanowym, posyp startym serem. Wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj 15 minut w temp. 160°C.
Do przyrządzenia potrawy możesz użyć filetów z dowolnej ryby morskiej albo słodkowodnej. Danie będzie aromatyczne, jeśli dodasz do sosu trochę estragonu, oregano, tymianku.
Porcje 6
70 min
Cena 2,10 zł
Kalorie 485 kcalŹródło: Bella Relaks