Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś z orzechami na szpinaku"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2030
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2030
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
Liście szpinaku oczyść, umyj i sparz w osolonym wrzątku, a później odsącz. Papryczki chili przetnij, możesz usunąć ziarenka, żeby danie nie było za ostre i resztę posiekaj.
W rondlu rozpuść 3 łyżki oliwy i dodaj całe, obrane ząbki czosnku oraz posiekane papryczki chili.
Dodaj sparzone liście szpinaku (i ewentualnie kilka ziarenek chili). 4 Całość skrop sokiem z jednej cytryny i podsmaż krótko.
Filety z łososia opłucz, osusz (nie zdejmuj skórki) i umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Dopraw solą i posmaruj oliwą z wierzchu pędzelkiem.
Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi łososia.
Naczynie żaroodporne włóż do pieca rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut.
Wyłóż na talerze szpinak, porozkładaj porcje ryby i udekoruj ćwiartkami cytryny i koperkiem.
Kupując całego łososia lub dzwonki ze skórką, sprawdź, czy jest świeży. Skórka powinna być jasna, twarda i nie poszarzała, pozbawiona plam i przebarwień.Źródło: Tele Tydzień