Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie gołąbków kojarzy ci się z długą mozolną pracą? Nie masz czasu na ich zwijanie i faszerowanie? W takim razie przepis na leniwe gołąbki na 100% przypadnie ci do gustu. Aby uzyskać smak porównywalny z oryginałem, wystarczy kilkanaście minut pracy. Reszta to już tylko sprytne triki zawarte w poniższym przepisie. Koniecznie spróbujcie.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
Kapustę poszatkuj drobno, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Umieść w misce i zasyp odrobiną soli. Odstaw na pół godziny, aby kapusta puściła sok, a marchewka zmiękła. Po tym czasie odciśnij z wody. Do kapusty i marchewki dodaj mięso mielone wieprzowe, podsmażoną cebulę i wbij jajka. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj bułkę tartą i jeszcze raz wyrób jednolitą masę.
Z mięsa i dodatków uformuj kulki. Każdą z nich panieruj w bułce tartej i układaj na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Smaż z dwóch stron po kilka minut aż leniwe gołąbki zrobią się złote.