Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to danie jednogarnkowe. proste w przygotowaniu , ale tez bardzo smaczną. Może być zajadane z ryżem lub pajdą świeżego pieczywa, obiad lub kolacja. Polecam
garnek, nóż, deska do krojenia, łyżka,
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 50
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 50
Składniki
W większym garnku najlepiej z grubym dnem podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i podsmażać na średnim ogniu około 10 minut. co jakiś czas mieszając, a pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć , osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i dalej smażyć na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając smażyć jeszcze kolejne 10 minut. Dodać przyprawy, umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone pomidory. Do całości wlać bulion , passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze ok. 5 - 8 minut. Wyłączyć. Można zagęścić lekką zasmażką ale nie koniecznie. Podawać pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego
Danie jedno garnkowe - czyli leczo gotowe do podania.