Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy lasagne, w wersji drobiowej z warzywami danie jest o wiele lżejsze ale nie ustępuje smakiem oryginałowi.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 825
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 128
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 825
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 128
Składniki
Aby lasagne była lekka dodałam mniej więcej tyle samo warzyw co mięsa, warzywa później były ledwo wyczuwalne w smaku.
Na patelni lekko zrumieniłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, kapustę i pora, dodałam anchois, czosnek i mięso mielone. Po podsmażeniu można dodać sos pomidorowy, dodałam też mus dyniowy dla witamin. Teraz całość trzeba doprawić solą, pieprzem oregano i bazylią.
Beszamel: W rondelu roztapia się masło, potem mąkę i ją przesmaża a na konic wlewa mleko i miesza. Użyłam mleka owsianego i beszamel wyszedł świetny. Jeszcze trzeba doprawić solą, pieprzem i gałką i można dosypać trochę startego sera, wtedy beszamel nie rozleje się. Jedną łychę beszamelu dodałam do sosu mięsnego- wtedy ładniej się zestala po upieczeniu.
Do wytłuszczonej formy wkłada się płat podgotowanego makronu, sos, kilka kaparów i ser- tutaj niektórzy używają mozzarelli. I tak na przemian. Górę pokrywa się beszamelem i zapieka około 45 minut do zrumienienia.
Najlepiej upiec ją na 30 minut przed obiadem, lepiej się kroi.
Smacznego :)