Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurkuma pięknie zabarwi kluski na żółty kolor
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 136
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 136
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
Lane kluski z kurkumą: Do miski wsypałam mąkę i wbiłam dwa zimne jaja- wtedy kluski są bardziej delikatne. Jeszcze sól, woda i kurkuma. U mnie trafiło się podwójne jajo ! Kurkuma w smaku jest neutralna i mało wyczuwalna. Ciasto kluskowe wylewałam cieniutkim strumieniem na posolony wrzątek i cały czas mieszałam wodę łyżką. Gdy ciasto się skończy wystarczy poczekać, aż kluski w garnku podniosą się- dosłownie 30 sekund i można je odlać i przelać na sicie zimną wodą.
Rosół gotowałam tradycyjnie, na indyku z warzywami, marchwią, pietruszką selerem, porem i cebulą, u mnie w domu dodaje się jeszcze chili, grzybka i czosnek a na koniec lubczyk. No i oczywiście z zielem i liściem. Porcję rosołu można posypać dodatkowo nacią pietruszki i szczypiorem. Smacznego :)