Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak po diabelsku"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 122
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 275
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2916
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 122
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 275
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2916
Składniki
ok. 80 minut
Mięso opłukać, osuszyć, filety przekroić wzdłuż na pół. Zioła opłukać, dobrze osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Dodać drobno pokrojone papryczki chili.
Cytrynę polać wrzątkiem, przekroić na pół. Z jednej części wycisnąć sok, dodać go do marynaty, dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć w miseczce. Polać przygotowaną marynatą, wymieszać. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny. Serwować np. z bułką ciabatką.Źródło: Życie na gorąco