Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kurczak cacciatore

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 200 g małych pieczarek
  • 12 czarnych oliwek z pestkami
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Udka obieramy ze skóry (oczywiście można to pominąć), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, po chwili żółtą paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do nich umyte pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Dolewamy do tego pomidory, wino, doprawiamy solą i ostrą papryką, gotujemy około 5 minut. Udka rumienimy na patelni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, dodajemy do niego oliwki. Na sosie układamy udka. Jeżeli macie obawy, że oliwki się spalą, możecie włożyć je pod kurczaka. Całość pieczemy bez przykrycia, około 45 minut w 180 stopniach - do miękkości mięsa. W połowie pieczenia udka można odwrócić.

Komentarze do przepisu (5)

Facet_w_kuchni 14 lutego 2017
Coś mnie korci, żeby to zrobić ;)
Tylko czy te oliwki muszą być z pestkami?
Kardamonovy 14 lutego 2017
Zrób koniecznie. Oczywiście, że nie muszą być z pestkami. Najczęściej po prostu te z pestkami są lepszej... Czytaj całość »
Zrób koniecznie. Oczywiście, że nie muszą być z pestkami. Najczęściej po prostu te z pestkami są lepszej jakości :).
Facet_w_kuchni 14 lutego 2017
OK. Dzięki za odpowiedź :)
Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 udek z kurczaka
  • 200 g małych pieczarek
  • 12 czarnych oliwek z pestkami
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Składniki