Kulki Ziemniaczane z Serem.

Przepis dnia 2020-01-17
Kulki Ziemniaczane z Serem.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Okrągłe kulki,panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu mogą być podawane jako samodzielne danie,lub dodatek do lekkiej sałatki itp.

Składniki

  • 24 szt.
  • 600 g ziemniaków
  • 70 g masła
  • 30 ml mleka
  • sól,zioła do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko+2 łyżki wody i szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • ok.70 g bułki tartej do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu.
    Odlać,dodać masło i wlać mleko,przecisnąć przez praskę,doprawić solą,ziołami do smaku,można również dodać natkę pietruszki,u nas akurat syn nie lubi pietruszki ;-)
    Do letnich ziemniaków dodajemy starty ser na grubych oczkach tarki i dokładnie mieszamy.
    Przechodzimy do tworzenia kulek.
    Z masy ziemniaczanej nabieramy łyżką kawałek wielkości śliwki węgierki i kulamy w rękach tak,aby powstała zgrabna kuleczka.
    Obtaczamy kulkę w mące,następnie w jajku z wodą i solą,a na koniec w bułce tartej,czynnośc powtarzamy aż do wykończenia masy ziemniaczano-serowej.

  2. W małym rondelku podgrzewamy dość dużą porcję oleju,kulki powinny swobodnie unosić się w oleju nie dotykając siebie nawzajem.
    Smażyłam po 5 szt.na raz.
    Gdy kulki są równomiernie usmażone na złoty kolor,wyjmujemy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy,aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  3. Podawać gorące.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 14 stycznia
Świetne!:)
fafiatko 14 stycznia
Moj mąż podskoczyl by pod sufit z radosci jakby dostał takie kulki ziemniaczane!
KORAL 15 stycznia
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 24 szt.
  • 600 g ziemniaków
  • 70 g masła
  • 30 ml mleka
  • sól,zioła do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko+2 łyżki wody i szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • ok.70 g bułki tartej do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia
Składniki