Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na gorące dni. Do dania użyłam jajek od kur wesołych :), zielononóżek i surówki z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie oddzielam białko od żółtek jajek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę mikserem.
Na patelni rozgrzewam olej i z piany układam łyżką takie gniazdo (krater). Do ułożonego krateru z pianki wkładamy żółtko, solimy, posypujemy papryką i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia żółtka. Musimy wyczuć moment do zakończenia smażenia, tak żeby żółtko nie zrobiło się na twardo.
Łyżką cedzakową wykładamy usmażony jajeczny krater na talerz.
Na dole talerza nakładamy surówkę (Surówka z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron).
Ugotowane ziemniaki odlewamy i posypujemy zielonym koprem, delikatnie podrzucając, mieszamy ziemniaki z koprem tak żeby nam się nie porozwalały, powinny być w całości. Układamy ziemniaki na około krateru jajecznego.
Smacznego!!!