Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2023
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem pieczarek i pora.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 169
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 169
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Składniki
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. 2. Przygotowujemy farsz. Pieczarki, cebulę i pora kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i por. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i staną się miękkie. 3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Mieszamy składniki dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy ciasto na stolnice podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż się stanie elastyczne. 4. Ciasto kroimy, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy farsze. Formujemy w kształt kotleta. 5. Kotlety smażymy na oleju, na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewracamy je kilka razy, aby się nie przypaliły i były w środku usmażone.