Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety na obiad można wykonać na wiele sposobów: jako tradycyjne schabowe, w wersji po szwajcarsku lub po wiedeńsku. Ten przepis jest jednak prawdziwą niespodzianką. Kotlety z jajkiem i szynką to zaskakujące połączenie klasycznie smażonego sznycla z roladą z jajkiem. Tę potrawę możesz przygotować na rodzinny obiad lub świąteczne przyjęcie, ponieważ wytwornie prezentuje się na talerzu. Do wykonania panierki możesz użyć bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych, a dodatek kurkumy nada smażonym roladkom apetycznej złocistości. Kotlety najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i warzywami ugotowanymi na parze.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5939
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5939
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ugotuj jajka przepiórcze na twardo. Rozbij mięso tłuczkiem z obu stron na cienkie plasterki i usuń żyłki. Najlepiej ubijać przez folię spożywczą.
Oprósz mięso solą i pieprzem i posmaruj z jednej strony musztardą. Na plaster mięsa połóż kawałek sera oraz szynki, a także dwa jajka. Ciasno zwijaj roladki, a następnie obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej lub zmielonych płatkach kukurydzianych. Roladki nie powinny się rozpadać, ale jeśli nie masz co do tego pewności, możesz przekłuć kotlety wykałaczkami.
Smaż kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął. Podawaj jeszcze gorące w towarzystwie ziemniaków z wody lub purée oraz ulubionymi warzywami.