Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna i zdrowa dynia stanowi świetną bazę do wykonania kotletów. Wystarczy dodać inne warzywa, trochę przypraw i usmażyć na tłuszczu. Kotlety najlepiej serwować od razu z patelni, gdy są jeszcze gorące. Możesz podać je z ulubionym sosem lub żurawiną ze słoika.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 114
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1956
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2719
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 114
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1956
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2719
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Przekrój dynię na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, skrop oliwą i umieść na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Możesz też użyć surowej dyni i miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach lub zmielić w blenderze. Podobnie zrób z obranymi ziemniakami i cebulą (ziemniaki zetrzyj na większych, a cebulę na drobnych oczkach). Pozostaw warzywa w misce i po 20 minutach odlej nadmiar soku.
Do warzywnej mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęste. Odstaw je na 15 minut, a następnie przemieszaj i smaż kotlety na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i przykryj pokrywką, by utrzymać ciepło. Dyniowe kotlety smakują najlepiej, gdy je się je jeszcze gorące.