Kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki

Kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Delikatne kotlety z piersi kurczaka, podane z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

  • filet z kurczaka bez skóry cały
  • ziemniaki 5 szt.
  • Ugotowany burak 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Buraczki:

    Ugotowanego buraka trzemy przez duże oczka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 minut.

  2. Kotlety:

    Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy. Usmażone filety podajemy z ziemniakami i buraczkami.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Pieprzyczfantazja 21 października 2019
mniaaaam!
fafiatko 21 października 2019
Pyszny, niedzielny obiad!
MinaG 21 października 2019
Kotlety pozarskie to jak każdy wie są kotlety drobiowe mielone.
Składniki
  • filet z kurczaka bez skóry cały
  • ziemniaki 5 szt.
  • Ugotowany burak 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Składniki