Kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki

Kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Delikatne kotlety z piersi kurczaka, podane z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

  • filet z kurczaka bez skóry cały
  • ziemniaki 5 szt.
  • Ugotowany burak 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Buraczki:

    Ugotowanego buraka trzemy przez duże oczka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 minut.

  2. Kotlety:

    Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy. Usmażone filety podajemy z ziemniakami i buraczkami.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Pieprzyczfantazja 21 października
mniaaaam!
fafiatko 21 października
Pyszny, niedzielny obiad!
MinaG 21 października
Kotlety pozarskie to jak każdy wie są kotlety drobiowe mielone.
Składniki
  • filet z kurczaka bez skóry cały
  • ziemniaki 5 szt.
  • Ugotowany burak 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Składniki