Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki serowe na sałacie"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1757
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1757
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
Kulki mozzarelli osączyć z zalewy. Każdą pokroić na 6 plasterków, oprószyć je pieprzem. Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, wysypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko, dodać szczyptę soli oraz 2-3 łyżki wody. Wymieszać widelcem. Na trzeci talerz wysypać bułkę tartą.
Plastry mozzarelli obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w tartej bułce. Odłożyć na chwilę w chłodne miejsce. Liście sałat opłukać, osuszyć. Ocet balsamiczny utrzeć z pieprzem, solą i cukrem. Wlać 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać.
Szczypiorek opłukać, posiekać. Pomidory pokroić na cząstki i wymieszać z sałatą. Skropić przygotowanym sosem i posypać po siekanym szczypiorkiem. Resztę oleju rozgrzać i usmażyć na nim opanierowane krążki sera na złoty kolor z obu stron.
Kotleciki ułożyć na sałatce. Udekorować szczypiorkiem. Podawać z kawałkiem bagietki.Źródło: Życie na gorąco