Kolorowy ryż z warzywami i indykiem

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Tym razem szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka- tak dla odmiany:). Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez kości (do kupienia w Tesco)
  • 1 mrożone warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
  • 200 g (2 woreczki) ryżu w 3 kolorach (Sonko)
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • mielona słodka papryka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • NA MARYNATĘ:
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem.

  2. Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe.
    Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 03 stycznia 2014
Pysznie, zdrowo, kolorowo :)
mimiwiki 04 stycznia 2014
Wygląda super, ja takie dania uwielbiam na ostro i polewam sosem chili słodko -pikantnym :)
Składniki
  • 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez kości (do kupienia w Tesco)
  • 1 mrożone warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
  • 200 g (2 woreczki) ryżu w 3 kolorach (Sonko)
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • mielona słodka papryka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • NA MARYNATĘ:
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki