Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolanka z boczkiem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na paseczki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, zmniejsz ogień. Smaż kilka minut, mieszając. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Wodę z gotowania makaronu wymieszaj ze śmietaną. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wrzuć boczek z cebulą, dodaj groszek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gdy część sosu odparuje, dopraw go sokiem z cytryny. Wymieszaj i dodaj makaron. Podgrzewaj 2-3 minuty.
Makaron podawaj od razu, udekorowany natką pietruszki. Możesz posypać go posiekanymi listkami mięty.
Zamiast boczku
Wypróbuj sos z wędliną dojrzewającą, np. szynką westfalską, albo z wędzonym tofu.Źródło: Naj