Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokilki z kapustą i mielonym mięsem"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5218
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4990
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 52
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 224
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5218
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4990
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 52
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 224
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i zeszklij. Dołóż mięso, wymieszaj i podsmaż. Dodaj rozmaryn, sól, pieprz, paprykę oraz ocet. Wlej 3 łyżki wody i podduś. Wymieszaj z groszkiem.
Ziemniaki obierz, gotuj w posolonej wodzie 15 min. Wyjmij je, a do wody włóż kapustę. Po 5 min odcedź na sitku. Ziemniaki utłucz z masłem, mlekiem i przyprawami. Wymieszaj z kapustą.
Kokilki wysmaruj olejem. Nałóż do nich po porcji mięsa i przykryj warstwą ziemniaków. Zapiekaj pod przykryciem 30 min w 160oC. Zdejmij folię i zapiecz do zrumienienia.
Dobre ziemniaki
Do zapiekanek wybieraj ziemniaki odmian mączystych, np. Bryza. Mają one rozsypujący się w trakcie gotowania miąższ.Źródło: Naj