Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski Spaetzle polane sosem rydzowym.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2026
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2026
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Składniki
Wykonanie: Wyczyszczone, wymyte rydze kroimy w większą kostkę. Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę, wszystko solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Na gorącej patelni z 1 łyżką oleju dusimy rydze na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu puszczenia soku przez rydze. Gdy rydze puszczą sok, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przykrywamy patelnię i dalej dusimy do miękkości papryki i cebuli. W między czasie w małym garnczku zagotowujemy wodę z 1 łyżką domowej kostki rosołowej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy (mielony). Gdy duszące rydze, cebula i papryka są miękkie,przekładamy do garnczka, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko w garnczku do lekkiego zagęszczenia się sosu. Dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy, próbujemy smak. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu. W międzyczasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane kluski nakładamy na talerz i polewamy gorącym sosem z rydzami, papryką i cebulą. Po wierzchu danie posypujemy natką pietruszki. Smacznego!!!