kluski śląskie

kluski śląskie
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gvlba
szybkie,tanie i smaczne

Składniki

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrac,ugotowac w lekko osolonej wodzie,gdy bedą juz miekkie potłuc i zostawic do ostygniecia.W tym czasie obrac cebulke i drobno posiekac,nastepnie delikatnie podsmażyc ja najlepiej z dodatkiem skwarek.Gdy ziemniaki beda juz letnie ,mieszamy je z niewielka iloscia maki ziemniaczanej oraz vegety i zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki ktore wrzucamy do gotujacej sie wody,po ugotowaniu wyciagamy i polewamy cebulka.Smacznego Robiac kluski ślaskie nie dodaje jajka poniewaz od niego ciasto twardnieje a caly urok klusek polega na tym aby byly puszyste i gwarantuje ze sie nie rozpadna.

Komentarze do przepisu (10)

Laszka 12 lutego 2009
ja robię jeszcze wgłębienie na środku małym palcem i dodaję jajko do ciasta, ale spróbuję zrobić bez :)
Malena 12 lutego 2009
Ja i tak wolę truskawki, truskawki kaszubskie.
Truskawka kaszubska królową owoców!!!
gbakus 12 lutego 2009
Z wegetą to chyba kluski dolnośląskie-górnoślązak
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki