Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na mięciutkie klopsiki w sosie pieczarkowym. Obłędny sos pieczarkowy, do tego delikatne w środku mięsne pulpety.

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 30 dag małych pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • 1/2 kostki pieczeniowej
  • 2 małe bułki
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku

Przygotowanie

  1. Bułki namaczamy w wodzie i starannie odciskamy pozbywając się wody. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

    Do mięsa dodajemy 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie mieszamy - aż powstanie zwarta masa. Formujemy małe klopsiki.

    Na głęboki talerz wysypujemy mąkę, wkładamy po kilka klopsików i starannie obtaczamy w mące z każdej strony.

  2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki - w zależności od tego czy mamy małe czy średnie pieczarki. Podsmażamy je na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty tymianku - aż się zezłocą. Przekładamy do garnka.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki - partiami (po kilka sztuk), żeby się przysmażyły a nie udusiły. Przesmażone klopsiki przekładamy do garnka z pieczarkami.

  4. Garnek zalewamy wodą - woda powinna przykryć mięso. Dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy na wolnym ogniu ok 40 minut.

  5. Podajemy z kaszą lub ryżem lub ziemniakami :) Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 18 stycznia 2018
Grykę widzę ! xD
Biorę całą michę z pulpetami oczywiście, pycha :D
agnieszkacrow 18 stycznia 2018
Dobrze się składa, bo został mi cały gar pulpecików. Wysyłam wirtualną michę :) Kasza z masełkiem najlepsza! :)
Nevermore 18 stycznia 2018
Dziękuję :), mam nadzieję, że na rano będzie. No może przedpołudnie, wtedy mi jakoś jedzonko lepiej wchodzi :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 30 dag małych pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • 1/2 kostki pieczeniowej
  • 2 małe bułki
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
Składniki