Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klopsiki w sosie borowikowym"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
Przygotuj sos: grzyby oczyścić, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj zeszklij, na rozgrzanej oliwie. Dodaj borowiki i smaż dalej. Kiedy grzyby puszczą sok, dolej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś około 30 minut, często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę.
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, wymieszaj z mięsem, jajkiem oraz serem. Masę przypraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Uformuj z niej kulki wielkości sporego orzecha włoskiego.
Klopsiki obtocz w mące. Usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dolej śmietanę, ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem. Podawaj, np. z surówką z kiszonej kapusty.Źródło: Naj