Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszotto z kurczakiem i grzybami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24421
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24421
Składniki
Grzyby oczyszczam i obgotowuję. Kaszę gotuję 20 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieram i siekam. Por myję, tnę w plasterki. Filet kroję w kostkę, posypuję solą i pieprzem, rumienię na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni rozgrzewam trochę oleju. Podsmażam grzyby. Dodaję cebulę i plasterki pora. Duszę 25 minut. Dokładam boczek pokrojony w kostkę, kurczaka i kaszę. Dolewam bulion. Całość przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, suszonymi ziołami, słodką papryką, chili oraz solą i pieprzem.
Kiedy kasza wchłonie już płyn, zdejmuję kaszotto z ognia. Przekładam do wydrążonej dyni. Zapiekam jeszcze ok. 20 minut w temp. 200°C.
porcje 20 min ok. 45 min ok. 20 min
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Naj