kasza jaglana a`la mexicana

Przepis dnia 2010-07-18
kasza jaglana a`la mexicana
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gosiak01
Zdrowy i smaczny dodatek do mięsa lub danie samodzielne dla miłośników kaszy jaglanej

Składniki

Przygotowanie

  1. cebulę pokroić i zeszklic na oliwie dodać przeciśnięty czosnek i przecier pomidorowy, chwilę przesmażyć, wsypać uprzednio spażoną kaszę jaglaną (koniecznie przepłukać i spażyć)! wlać gorącą osoloną wodę, dodać pokrojoną paprykę, tabasco i paprykę w proszku, zamieszać przykryć i dusić ok 10 min, mieszać co jakiś czas; następnie patelnię lub garnek, w którym gotujemy danie zawinąć w ręcznik i na 20 min pod kołderkę by kasza doszła do siebie. Na koniec dodać pokrojona natkę pietruszki i wymieszać. Pietruszka nie jest konieczna ale daje duży efekt wizualny... :-). Kasza świetnie smakuje w towarzystwie szynki serano, uprzednio wysmażonej na suchej patelni.

Komentarze do przepisu (6)

Agunkaa 15 lipca 2010
Super ta kasza,kupilam ja w Polsce bo tu nie mam,z mysla na zupe krupnik,ale teraz na pewno wykorzystam ja na to danie.
Gosiak01 15 lipca 2010
agunko,
jesli będziesz gotować kaszę, dodaj proszę 1szkl i 1/4 wody; troszkę się machnęłam w przepisie:-(
Fado 17 lipca 2010
A może lepiej byłoby sparzyć tę kaszę?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki