Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Szybkie, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które w wersji podstawowej może być dla wegetarian. Dodanie sera sałatkowego wspaniale podkreśli smak kaszy, a podanie jej z kawałkiem dobrej kiełbasy, podniesie wartość kaloryczną i nasyci również mięsożerców.

Przygotowanie

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.

  2. Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.

  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut.
    Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

  4. Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Składniki