Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Szybkie, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które w wersji podstawowej może być dla wegetarian. Dodanie sera sałatkowego wspaniale podkreśli smak kaszy, a podanie jej z kawałkiem dobrej kiełbasy, podniesie wartość kaloryczną i nasyci również mięsożerców.

Składniki

  • Kasza gryczana niepalona 100 g
  • Seler naciowy 1/2 opakowania
  • Pomidor 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Chili 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Ser sałatkowy 270 g (opcjonalnie)
  • Oliwa do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.

  2. Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.

  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut.
    Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

  4. Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Składniki
  • Kasza gryczana niepalona 100 g
  • Seler naciowy 1/2 opakowania
  • Pomidor 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Chili 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Ser sałatkowy 270 g (opcjonalnie)
  • Oliwa do smażenia
  • sól do smaku
Składniki