Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od maja mamy możliwość korzystać z dorodnych owoców naszych ziem. Młoda kapusta idealnie sprawdzi się na wczesno letnim Polskim stole :)
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Boczek kroje w niewielką kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie na ok 8 minut tak, by się wytopił. Przerzucam do miseczki.
Cebulkę także kroje w niewielką kosteczkę i szkle na patelni.
Do zeszklonej cebulki dorzucam startą na grubych oczkach marchewkę (chyba zbyt pośpieszyłam się z robieniem zdjęcia 🫣) Zesmazam razem i dorzucam do kiełbaski i boczku
Główkę kapusty kroje na ćwiartki a następnie dość grubo szatkuje. Tak skrojoną wrzucam do garnka wraz z boczkiem, kiełbasą, marchwią i cebulką. Podlewam całość wodą ( można użyć bulionu ) dorzucam koperek świeży listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę słodką wędzoną i gotuje razem ok.20 min.
Kiedy kapustka kończy się gotować dodaje według uznania koncentratu ( ja użyłam przecieru ) Następnie robię zasmażkę: Rozgrzewam na patelni 2 łyżki oleju, dodaje łyżkę maki i mieszam do uzyskania lekko brązowego kolorku po czym uzupełniam ok 10 łyżkami wywaru a następnie przelewam wszystko do kapustki. Ja podałam kapustke ze Schabowym i młodymi ziemniaczkami Oczywiście można podać z pieczywem lub wcinać samą. Smacznego !