Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłuszka w boczku po bawarsku"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Winne w jogurtowym sosie:
<strong>Podstawowe </strong>
80 dag boczku bez kości, 2 kwaskowate jabłka.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
300 ml bulionu mięsnego, 100 ml jogurtu naturalnego, 2 gałązki tymianku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Boczek oczyść i przekrój go w ten sposób, żeby powstał jak największy płat. Delikatnie rozbij go przez folię spożywczą. Natrzyj solą i pieprzem.
Jabłka umyj, osusz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jabłka rozłóż na boczku i posyp listkami tymianku. Boczek zwiń w roladę i obwiąż nicią spożywczą.
W brytfannie rozgrzej olej i ze wszystkich stron obsmaż roladę na rumiano. Następnie podlej ją niewielką ilością bulionu i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 190oC około godziny. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewaj wodą i wypieczonym sosem. Pod sam koniec do sosu, który powstał w trakcie pieczenia, wmieszaj jogurt. W razie potrzeby rozrzedź go bulionem. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Gotową roladę pokrój w plastry i wyłóż na półmisek. Udekoruj tymiankiem. Sos przelej do sosjerki i podaj oddzielnie.Źródło: Kobieta i życie