Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 265
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 62
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 66
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5374
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 265
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 62
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 66
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5374
Składniki
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Dusić razem do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki pokroić w plastry.
Mąkę przesmażyć na maśle na złoto, zalać mlekiem i podgrzewać, mieszając, żeby nie było grudek, aż sos zgęstnieje. Otrzymany biały sos beszamelowy ostudzić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser, wymieszać.
Ziemniaki ułożyć warstwą w naczyniu żaroodpornym, na to bakłażany, sos pomidorowy i kolejny raz to samo, do wyczerpania składników. Całość zalać beszamelem i zapiekać w temp. 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci.
ok. 60 minut.Źródło: Twoje Imperium