Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na piwie"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8939
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2935
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8939
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2935
Składniki
Umytą, jeśli trzeba opaloną i osuszoną golonkę nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na folii, posypujemy tłuczonym zielem angielskim, dodajemy liść laurowy, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy, osuszamy.
Golonkę z naciętą skórką układamy w brytfannie, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas odwracamy i skrapiamy sosem. Jeśli sosu jest za mało, można dolać do niego nieco wody.
Po godzinie pieczenia dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zwiększamy temperaturę do 250oC i, polewając sosem, pieczemy do miękkości mięsa.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 596 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia