Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka Magdy Gessler jest aromatyczna, miękka, a sekret jej przygotowania tkwi w marynacie. Dodaje do niej ciemne piwo, które w odróżnieniu od jasnego, mocniej podkreśla smak mięsa.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Składniki
Najpierw umyj i osusz dokładnie golonki. Natrzyj je solą i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij je i przełóż do garnka. Wrzuć ziela angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Wlej wodę, aby w całości golonki były zakryte. Posól (około łyżeczki) i gotuj przez 90 minut.
W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler. Pokrój na kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, wrzuć do garnka wraz z umytą cebulą. Gotuj jeszcze przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Przygotuj marynatę. Do piwa dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką, kminek i pieprz. Wlej 200 ml przygotowanego wcześniej wywaru oraz pokrojoną w kostkę marchewkę wyciągniętą z garnka. Włóż mięso i odstaw na około godzinę
Golonki natnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Co jakiś czas ją obracaj.