Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsia pierś z żurawiną"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Składniki
Piersi z gęsi nacieram czosnkiem, solą i pieprzem. Wkładam do naczynia, w którym będę mięso piec, zakrywam folią i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia dodaję żurawinę suszoną, podlewam wodą i pod przykryciem piekę dwie godziny w temperaturze 200oC. Mięso często podlewam wypieczonym sosem.
Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, żeby skórka gęsi zrumieniła się i była chrupka. Po upieczeniu pozwalam mięsu chwilkę odpocząć i dopiero wtedy kroję w plastry.
<strong>Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji około 7 zł.</strong>Źródło: Rewia